Collectieve Zorgverzekering

De gemiddelde korting van een collectieve zorgverzekering is 7%.

Je kunt je aan sluiten bij  een collectieve zorgverzekering van je werkgever, een vereniging, een belangenorganisatie bijvoorbeeld een patiëntenorganisatie, de gemeente, een open collectief of een commerciële organisatie dit is een bedrijf waar je klant van bent zoals bijvoorbeeld de Hema.

Een collectief is een groep mensen die zich verenigen om op deze manier een speciaal verzekeringspakket af te sluiten. Het speciale pakket is niet op maat gemaakt, maar past vaak wel bij jou omdat je bij deze groep behoort, jullie hebben vaak dezelfde zorgbehoeften en wensen. Maar let evengoed op dat je jezelf door dit pakket niet over verzekerd. Je bent dus met een collectief niet per definitie het beste uit, omdat het kan dat er vergoedingen bij zitten waar jij geen behoefte aanheb en dus niet zal gebruiken.

Voordelen van een collectieve zorgverzekering

  • Aan het einde van het kalenderjaar kun je wisselen van collectief;
  • De polis is voor jou doelgroep samengesteld, waardoor de dekking vaak bij jou past! Er zijn wel meerdere collectieven waar je jezelf bij aan kunt sluiten. Daarom vergelijk het best eerst de dekking en de prijs van verschillende mogelijke zorgverzekeraars;
  • Enkele collectieve zorgverzekeringen bieden ook andere kortingen, zoals de Hema 10% korting bij artikelen ij de winkel en bij andere collectieven krijg je korting op hulpmiddelen of een gedeelte van jou lidmaatschap terug of krijg je korting op hulpmiddelen;
  • 5 tot 10 procent korting op de maandelijkse premie;
  • Meestal is het mogelijk om met het hele gezin bij een collectief aan te sluiten je kunt dus bijvoorbeeld bij een van de werkgevers met het hele gezin de zorgverzekering afsluiten;
  • Bij sommige werkgevers is het mogelijk om ook na je pensioen van de collectiviteitskorting te genieten.

Nadelen van een collectieve zorgverzekering

  • Verlaat je je werkgever? Dan vervalt je collectiviteitskorting! Je betaalt dan de normale premie, zonder korting en van verzekeraar veranderen is midden in het jaar niet mogelijk.
  • Collectief denk je al snel aan kortingen, maar soms zijn zorgverzekeringen zonder het collectief goedkoper. Misschien bieden ze dan wel een andere dekking. Maar kijk dus niet alleen naar de kortingen en kijk verder dan je neus lang is!

Enkele soorten collectieve groepen

Open collectief

Dit is een bemiddelende organisatie. De desbetreffende organisatie zet zich in om korting te krijgen. Ze zijn een soort bemiddelaars die zorgen dat er een groepskorting mogelijk is. Een bekende open collectief is UnitedConsumers.

Werkgever

Wil je via je werkgever gebruik maken van een collectieve zorgverzekering, dan kun je navragen of en welk collectief je werkgever kan bieden. Via de administratie wordt je dan aangemeld, meestal kun je dan niet rechtstreeks via de verzekering het collectief afsluiten.

Sportvereniging

Wie lid is ban de KNVB of diverse andere sportbonden krijgt bij het zilveren Kruis een collectieve zorgverzekering. Om korting op de zorgpremie via de KNVB te krijgen, schrijf je, je in bij het Zilveren Kruis  en geeft je het collectiviteitsnummer op.  Voor de collectieve KNVB-Leden korting zijn dat de volgende cijfers: 207047139.

Patiëntenorganisatie

Je kunt ook als aangesloten zijn bij een patiëntenvereniging. Je hoeft niet zelf patiënt te zijn, ook kinderen van patiënten, mantelzorgers of zorgprofessionals kunnen zich aansluiten. Via je lidmaatschap kun je collectiviteitskorting krijgen op je basis en aanvullende zorgverzekering. De gemiddelde collectiviteitskorting is zo’n 7 %. Maar kan bij een lidmaatschap van een patiëntenorganisatie oplopen tot zo’n 10 %. Wil je hier meer informatie? Kijk op de site van de desbetreffende organisaties.

Gemeente

Mensen met een laag inkomen kunnen zich aansluiten bij de collectieve zorgverzekering van de gemeente. Je inkomen mag meestal niet hoger zijn dan 110% tot 120 % van het minimuminkomen en je mag maar over weinig eigen vermogen beschikken. Maar je moet van te voren via de gemeente informeren of je in aanmerking komt voor het gemeentecollectief. Gemeente Leudal biedt samen met CZ een collectieve zorgverzekering. Ze geven een uitgebreide dekking met extra vergoedingen zoals fysiotherapie, de tandarts of brillen. Klik hier voor meer informatie voor de Gemeente Leudal

Commerciële organisatie

Wil je, je verzekeren via een commerciële organisatie, dan kun je denken aan de Hema. (het Kruidvat is sinds 2013 gestopt met deze dienst ) Via de Hema krijg je ook nog één jaar lang 10% extra korting op bijna alles bij de Hema. Wil je meer informatie? Klik  hier.

 

Product: Zorgverzekering