Hypotheekrente stijgt!

De Hypotheekrente stijgt! Is het gedaan met de lage hypotheekrente?

De hypotheekrente wordt normaal gesproken afgeleid van de kapitaalmarktrente. Deze kapitaalmarktrente is de laatste tijd flink aan het stijgen, waardoor dus de hypotheekrente stijgt. Daarbij wordt vaak de 10-jaars rente op Nederlandse staatsobligaties als maatstaf genomen. Deze was eind november 2017 0,458% en is inmiddels opgelopen naar 0.785%. Een forse stijging dus in die paar maanden tijd.

De hypotheekrente stijgt en de kortere rentevast periodes 

Het vorig jaar om deze tijd (1 februari 2017) dan was de hypotheekrente 0,623. We zien dus in én jaar, een stijging van circa 0,2%. De hypotheekrente stijgt niet heel erg veel. Maar bereken je die stijging over een rentevast periode? Dan kan een stijgende hypotheekrente als snel enkele duizenden euro’s kosten. Een voorbeeld:  Je hebt een hypotheek van € 200.000,- . Door de stijgende hypotheekrente van de afgelopen periode betaal je 0,2% meer aan hypotheekrente. Die 0,2% lijkt weinig, maar is toch € 33,- per maand. Stel je zet de rente voor 20 jaar vast! Dan betekent een stijgende hypotheekrente dus in 20 jaar een bedrag van bijna € 8.000!

Dus; Ja de hypotheekrente stijgt. Maar gezien de economische ontwikkelingen is de verwachting dat de rente voor 2018 nog steeds historisch laag blijft.

Naast een lagere hypotheekrente kan het ook interessant zijn om te onderzoeken of het risico voor de bank lager is geworden doordat je woning meer waard is geworden. In dat geval kan de risico-opslag bij de meeste banken verlaagd worden.

Sinds 2016 is er bij de meeste banken ook de mogelijkheid gekomen om de hypotheekrente te middelen. In dat geval wordt de boeterente als een rente-opslag in de nieuwe rentevastperiode verrekend.

Wil je ook profiteren van de lage rente? Maak een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te onderzoeken.
hypotheekrente stijgt