s’ Ochtends kijk je verschrikt naar je kapot gewaaide schutting of je komt erachter dat je tuinset kan vliegen.: Stormschade! – SFM
Stormschade? Klop aan bij je verzekeringsadviseur of uw autoverzekering, je opstal- of inboedelverzekering.
Bij welke verzekering moet je aankloppen voor de verschillende schades?
Voor schade aan je woning bijvoorbeeld een scheef gewaaide schutting, of een kapot dak, de brievenbus, de vijver, de rolluiken, een vastgelegde vloer, de open haard, de antenne en de aansluiting kun je terecht bij je opstalverzekering. Ook schade rond je huis door bijvoorbeeld een omgewaaide boom, kun je terecht bij je opstalverzekering. De schade in je woning is voor de inboedelverzekering. Hierbij kun je denken aan schade aan je meubels, het tuinmeubilair ten gevolge van de storm. Heb je schade aan je auto en een WA-dekking? Dan wordt meestal geen stormschade gedekt. Beperkt casco of allriskverzekering? Ja uw verzekering dekt de stormschade.
Wanneer wordt stormschade vergoed?
Bij een windkracht van 7 of hoger (minimaal 14 meter per seconde) wordt gesproken van ‘stormschade’. De verzekeraar zal controleren via het K
NMI of via de schade aan huizen in uw omgeving of er daadwerkelijk sprake was van storm op jouw perceel.
Wat moet ik doen bij schade?
- Noteer zo nauwkeurig mogelijk het tijdstip waarop de schade ontstond,
- Ruim niet alles op (misschien komt eerst een expert om de schade op te nemen),
- Maak duidelijke foto’s en meldt de schade bij je verzekeraar/ tussenpersoon,
- Spreek met je verzekeraar af wat je al kunt opruimen,
- Vraag je autoverzekering naar de gevolgen voor de schadevrije jaren,
- Voorkom verdere schade.
Wat betaal jezelf en wat keert je verzekering uit?
Heb ik een eigen risico? Ja, bij schade ten gevolge van storm geldt een hoger eigen risico dan bij andere schades. Mocht je dus een hoog eigen risico hebben en weinig schade, dan kun je de schade beter zelf vergoeden. Het eigen risico kan een vast bedrag zijn, tot ongeveer 450 euro. Of het is een percentage van de schade met een minimum van 200 euro en een maximum van 500 euro. Ook bij autoverzekeringen geldt voor stormschade een eigen risico. Stormschade claimen heeft meestal geen invloed op uw schadevrije jaren.
Dagwaarde of nieuwwaarde?
Meestal krijg je de nieuwwaarde uitgekeerd. Maar, wanneer de waarde lager is dan 40% van het bedrag waarvoor je ze hebt aangeschaft, wordt de dagwaarde vergoed. In de polisvoorwaarden staan de uitzonderingen die door de verzekeraar niet volledig gedekt zijn.
Aandachtspunten bij schade door storm:
- Een omgewaaide schutting op de erfgrens wordt vaak slechts 50% vergoed. De overige 50% komt voor kosten van je buurman.
- Voorkom schade en haal bijvoorbeeld je tuinmeubels (maar ook andere spullen) bij een stormvermelding naar binnen, sluit deuren en ramen. (De inboedelverzekeringen vergoeden vaak maar weinig bij schade aan tuinmeubilair door storm.)
- Stormschade bij achterstallig onderhoud wordt vaak niet vergoed.
Het verschil tussen de opstal- en de inboedelverzekering niet altijd even duidelijk. Om vervelende situaties tussen verzekeraars en jezelf te voorkomen is het verstandig je woonhuisverzekeringen bij dezelfde verzekeraar/tussenpersoon af te sluiten. - In de polis staan schades waarbij de verzekering niet de volledige som dekt. Bekijk je polisvoorwaarden om jezelf te informeren.
Omdat woonverzekeringen maar een klein gedeelte van je maandlasten zijn, zou je niet snel de moeite nemen om over te stappen. Toch zijn een paar euro per maand een mooi bedrag per jaar! Soms kan je zelfs voor hetzelfde bedrag beter verzekerd zijn! Wil jij dat ook?
Roel van Sniekers Financieel Maatwerk (SFM) maakt GRATIS verzekeringscheck
Roel heeft twintig jaar ervaring, denkt out of the box en is een onafhankelijk financieel adviseur met veel mogelijkheden!
Comments are closed.