Hypotheek oversluiten ja of nee?

Is je hypotheek oversluiten voordelig?

verzekering hypotheek adviseur midden Limburg, Eindhoven, RoermondVraag jij je ook weleens af of je jouw maandlasten kan verlagen? Niet verhuizen en toch je hypotheek oversluiten? Past een andere hypotheek beter bij jou huidige persoonlijke of gezinssituatie? Of biedt jou huidige of een andere bank een lagere rente? 

Het kan voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten, maar tegen een lager rente hoeft het oversluiten niet financieel voordeliger te zijn! Waarom?

Als je jouw hypotheek over sluit, hef je jouw bestaande hypotheek op en sluit je een nieuwe hypotheek af. Je betaalt dan een boete voor het vervroegd aflossen van de bestaande hypotheek en betaalt kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Loop je tegen het einde van je rentevast periode, dan wordt de boete lager en stap je over op het moment dat de rente periode opnieuw bekeken moet worden.

Wanneer is oversluiten voordelig?

Roel van Sniekers Financieel Maatwerk (SFM) kijkt graag gratis samen met jou of je voordeel hebt bij het oversluiten van je hypotheek. Maak een afspraak om samen de voor en nadelen te bekijken.

Hieronder geeft ik je een aantal situaties waarbij ik omschrijf of oversluiten wel of niet interessant is. Maar het oversluiten van je hypotheek is maatwerk, dus de algemene richtlijnen hoeven niet op jou van toepassing te zijn.

Rentevastperiode.

Oversluiten wordt interessant als:  je niet tussentijds aflost en de hypotheekrente op het moment van oversluiten laag is en de verwachting is dat de hypotheekrente (veel) hoger is aan het einde van je rentevast periode.

Ik heb een (bank)spaarhypotheek?

Dan betekent een hoge hypotheekrente ook een hoge spaarrente en een lagere rente zorgt ervoor dat je maandelijks meer moet inleggen om aan  het eindkapitaal te komen. Dus voor jou zal oversluiten van je hypotheek meestal niet voordelig uitpakken.

Ik heb een aflossingsvrije hypotheek?

Deze kun je niet altijd ongewijzigd meenemen als je jouw hypotheek oversluit. Bij de meeste geldverstrekkers mag, sinds augustus 2011, een aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50 % van de marktwaarde van de woning. Wil je jouw aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een aflossingsvorm met behoud van renteaftrek? Dan heb je enkel de keuze uit een annuïteiten hypotheek of een lineaire hypotheek.

Ik heb een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek?

Bij deze hypotheekvormen kan je voordeel hebben met het oversluiten van je hypotheek, maar alleen als je jouw hypotheekvorm behoud.

Nationale Hypotheek Garantie -NHG-

Je kunt jouw hypotheek omzetten in een hypotheek met NHG. Dit is een verantwoorde hypotheek tegen een lagere rente. Hier zitten wel voorwaarden aan verbonden. Klik HIER voor meer informatie

De waarde van mijn woning.

De nieuwe geldverstrekker kijkt ook naar de waarde van je woning in verhouding tot de hoogte van je hypotheek. Is je huis minder waard dan het hypotheekbedrag (onder waarde) dan is het moeilijk om je hypotheek onder te brengen bij een nieuwe geldverstrekker.

Oversluitkosten hypotheek.

Waar kunnen ze uit bestaan?

  1. Advies- en bemiddelingskosten
  2. Taxatiekosten
  3. Hypotheekaktekosten
  4. Boeterente
  5. Kosten Nationale Hypotheek Garantie

Maak direct een afspraak met Roel!

Product: Hypotheekrente, hypotheek oversluiten, actuele hypotheekrente.