Leaseauto verzekeren? 8 aandachtspunten

Leaseauto Verzekeren

Grote verzekeringsmaatschappijen kiezen voor makkelijk verzekerbare risico’s.

Uw leaseauto verzekeren moeilijk? Steeds vaker willen verzekeraars risico’s niet verzekeren. Taxibedrijven en koeriers zijn hiervan een voorbeeld. Alle begrip voor risico’s die een bedrijf loopt maar een voertuig moet tenminste WA verzekerd zijn. Gelukkig zijn er nog steeds mogelijkheden om uw leaseauto te verzekeren. Sniekers Financieel Maatwerk is er ook voor u in moeilijke situaties!

Uw taxi of bestelwagen leasen?

Leasen heeft veel voordelen. U hoeft bijvoorbeeld niet ineens veel geld op tafel te leggen en u kunt uw leaseauto in uw balans opgeven. Maar laat u ook van te voren goed informeren over uw individuele situatie. Want een auto leasen is maatwerk. Heeft u in het verladen veel schades gereden? Dan rekenen sommige leasemaatschappijen een hogere leaseprijs, terwijl andere leasemaatschappijen weer een vaste prijs voor iedereen tellen. Ook kan het leesgedrag tijdens het contact oplopen doordat uzelf schades rijd. De meeste leasebedrijven verhogen dan uw eigen risico of de verzekeringspremie. U kunt uw zakelijke auto onder anderen financieren via financial lease of operational lease.

1. Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease?

Financial lease

Door deze lease constructie blijft de leaseauto juridisch gezien van de maatschappij. Terwijl het economische eigendom bij u als ondernemer ligt. U bent dus eigenaar van de leaseauto. Hierdoor kunt u als ondernemer kosten van de leasewagen aftrekken als investering. Omdat u eigenaar bent, draait u ook zelf op voor de verzekering, de wegenbelasting, onderhoud en schades. De leaseauto blijft juridisch gezien eigendom van de leasemaatschappij totdat u de laatste termijn (vaak inclusief een slottermijn) heeft betaald. Na het betalen van de laatste termijn wordt de leasewagen uw volledig eigendom. Daarom zijn de maandelijkse kosten hoger dan bij operational lease.

Operational lease

U betaald een maandelijks een vast bedrag voor het rijden in de lease auto. Alle onkosten, zoals verzekering, wegenbelasting en onderhoud zijn voor rekening van de leasemaatschappij. Aan het einde van de periode levert u de leasewagen ook weer in bij de maatschappij. U wordt dus geen eigenaar van de leaseauto. U mag als ondernemer de leaseauto dus ook niet als zakelijke kosten tellen.


Kort overzicht

Financial lease

    • De Leasemaatschappij financiert 100%
    • Uw leasebedrag bestaat uit rente en aflossing van de auto
    • De rente en afschrijving mag u als kosten in uw bedrijf opvoeren
    • Hierdoor betaalt u minder inkomstenbelasting.
    • U als ondernemende klant wordt na het contract eigenaar
    • Als ondernemer betaalt de BTW over de auto vooraf en kunt de BTW in één keer terugvragen bij de belastingdienst
    • U heeft als ondernemer recht op investeringsaftrek. Waardoor uw winst lager is en u dus minder belasting betaald
    • De auto staat door uw economische eigendom bij u op de balans en daardoor kunt u gebruik maken van de afschrijvingsregeling


Kort overzicht

Operational lease

    • Leasemaatschappij is én blijft economisch en juridisch eigenaar
    • De netto leasetermijnen voert u op als kosten in uw boekhouding
    • U betaalt maandelijks BTW over het leasebedrag
    • De auto staat niet op de balans waardoor u geen recht heeft op investeringsaftrek
    • U huurt de auto van de leasemaatschappij
    • U heeft verschillende eindopties. Namelijk; kopen via restwaarde of inruilen voor een nieuwe leaseauto.

verzekering leaseauto

 

2. Bijkomende kosten bij financial lease

Economisch gezien bet u dus eigenaar, waardoor alle kosten zoals verzekering, onderhoud, eventuele reparaties en de wegenbelasting voor uw rekening zijn.

3. Financial lease mét of zonder slottermijn

De slottermijn is het restbedrag dat nog openstaat nadat alle maandelijkse aflossingen zijn betaald. Uw maandelijkse lasten worden op deze manier laag gehouden. Dit slotbedrag moet u betalen om de auto in uw bezit te krijgen. De hoogte van de slottermijn wordt bepaald op het moment dat u het financial lease contract afsluit en is afhankelijk van de te verwachte restwaarde van de auto. hierdoor zult u nooit meer voor de auto betalen dan hij waard is. De slottermijn betaald u dus aan het einde van het contract en niet tijdens de maandelijkse aflossingen, maar u betaald wel maandelijks rente over de slottermijn. Wilt u aan et einde van uw leasecontact toch een nieuwe leaseauto gaan rijden dan moet u de slottermijn zien als een “inruilwaarde”. U kunt ook financial leasen zonder slottermijn, dan vallen de maandelijkse kosten hoger uit, maar hoeft u aan het einde van uw contact niet nog een bedrag op te hoesten.

4. Financial lease en BKR notering

Indien u geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie heeft u een negatieve BKR- notering. Voor het accepteren van een leasecontact heeft dat meestal geen negatieve gevolgen. U moet zich wel afvragen of het voor u verstandig en ook echt mogelijk is om de maandelijkse lasten van een leaseauto te dragen. Want indien u niet betaald, wordt de leaseauto ingenomen. Want u heeft een looptijd afgesproken in uw leasecontact en als u zich enige tijd niet aan uw financiële verplichtingen kan houden, blijft u in gebreken. Dan kan de leasemaatschappij de auto toe-eigenen, op grond van hun juridisch eigendom. De wegenbelasting en de verzekering lopen door en u moet alsnog aan uw verplichtingen voldoen. Middels een goed overleg met uw lease maatschappij kunt u dan samen tot een oplossing komen. Dus overweeg goed voordat u een contact sluit!

5. Leaseauto verzekeren en schadevrije jaren opbouwen met een leaseauto

Indien u twee jaar of langer least, vervallen uw schadevrije jaren en begint u weer bij nul schadevrije jaren. U heeft dus ook geen premiekorting. Wilt u toch gebruik maken van uw schadevrije jaren tijdens uw leaseperiode? Dat kan! U vraagt dan een verklaring van schadevrije jaren aan bij uw leasemaatschappij. Dit doet u aan het einde van uw leasecontact. In de verklaring staat het aantal opgebouwde schadevrije jaren en hoeveel schades u heeft gereden. U krijgt er geen zuivere schadevrije jaren voor, maar wel premiekorting. De verzekering van uw nieuwe auto neemt dan de schadevrije jaren mee in de premieberekening van uw nieuwe verzekering. U krijgt dan commerciële premiekorting, wat iets anders is dan zuivere schadevrije jaren. De afgegeven leaseverklaring is slechts één jaar geldig, terwijl bij een gewone auto de schadevrije jaren twee jaar geldig zijn. Indien u geen verklaring van uw verzekering heeft valt u terug naar nul schadevrije jaren. Soms kan het voordelig zijn om weer bij nul te beginnen. Stond u op min schadevrije jaren? Dan is het positief om weer met 0 te beginnen!

6. Schadevrije jaren via werkgeversverklaring

Met een werkgeversverklaring kunt u niet uw schadevrije jaren aantonen. Indien u de enige eigenaar bent geweest, kunt u wel aan uw werkgever een leaseverklaring van de verzekering vragen.

7. Verklaring schadevrije jaren

Er worden eisen aan de leaseverklaring gesteld. De verklaring moet op uw naam staan, de leaseperiode moet vermeld staan en de schades moeten vermeldt staan. Op deze leaseverklaring staan echt alle schades. Ook de kleine schades die u misschien zelf had betaald indien het uw eigen auto was geweest. Dit heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor uw nieuwe autoverzekering.

8. Registratie Roy-data

Uw schadevrije jaren staan in de Roy-data geregistreerd indien u een verklaring van schadevrije jaren heeft aangevraagd bij d leasemaatschappij. Vraag dus aan het einde van uw contract rekening of de leasemaatschappij de schadevrije jaren afgeeft aan u als polishouder/verzekeringsnemer

Wilt u. uw leaseauto verzekeren? Sniekers Financieel Maatwerk is er ook voor u in moeilijke situaties!